Vasario 16 d. ir lietuviška šventinė virtuvė

Vasario 16-toji yra itin didelė šventė kiekvienam patriotiškam lietuviui, kai viso pasaulio tautiečiai švenčia Lietuvos valstybės atkūrimo dieną. Tai ne tik minėjimas, prisimenant svarbius šios dienos įvykius ir asmenis, padėjusius pasiekti Lietuvai nepriklausomos valstybės statusą. Tai ir visų Lietuvos sudedamųjų dalių, kalbos, papročių bei žinoma – kulinarijos, minėjimas.

Lietuviški patiekalai

Ar žinojote, kad aliejuje kepta duona su ant viršaus užspaustu ar pjaustytu česnaku yra lietuviškos virtuvės užkandis? Jis šiandien puikuojasi šalia visiems gerai pažįstamų, lietuvybę atspindinčių, patiekalų, kuriuos ima pamilti visas pasaulis. Sąraše galima aptikti cepelinus su įvairiais įdarais ir pagardais, visų lietuvių mėgstamus šaltibarščius ar Žemaitiją puikiai atspindintį kąstinį. Visi šie ar kiti, jūsų ir mūsų senolių, gaminti ir išpuoselėti patiekalai tikrai papuoš vasario 16 d. šventinį stalą. Tiesa, šventės be saldumynų, nei mažiems, nei dideliems, nėra šventės.

Lietuviški saldumynai

Vienos tradicijos ateina, kitos išeina, tačiau lietuviai turi ir labai išskirtinių, būtent mūsų kraštui priskiriamų saldžiųjų patiekalų receptų ar pateikimo būdų, kurie gyvena kiekvieno lietuvio širdyje ir atmintyje.

Pavyzdžiui meduoliai, kurie lietuvių akis ir skonio receptorius džiugina jau tikrai ne vieną dešimtį metų. Šis saldumynas Lietuvoje buvo vienas pagrindinių, kurie keliaudavo namo lauktuvėms ar puošė šeimininkės stalą. Vasario 16 d. – puikus laikas išsikepti ir kartu su šeima patriotiškai padekoruoti šį prieskonių kupiną saldumyną. Nors „Meduolių namai“ dabar šiuos saldumynus puošia pritaikydami juos šiuolaikiniam žmogui, receptūra tikrai nenutolusi, todėl ilgametį rankų darbo saldumyną galima įsigyti būtent čia.

Taip pat, ne tik vyresni, bet net ir mažesnieji Lietuvos gyventojai puikiai žino ir pamena spalvingus cukrinius ledinukus, kurie dažniausiai buvo, ir vis dar yra, liejami gaidelio formose. Atrodo, nieko įmantraus: cukrus, vanduo, lašelis meilės ir dar šis tas, norint išgauti dailią spalvą. Tačiau kiek daug tai reiškia paprastam lietuviui.

Na, o norintys ne tik prisiminti, bet ir vasario 16 d. proga paragauti šio lietuviško skanumyno „Meduolių namai“ fėjos primena paprastą receptą:

200 g. cukraus

50 ml. vandens

Kaip sako mamos, šį saldumyną reikia gaminti puode ar keptuvėje, kurios nebūtų gaila. Cukrų kartu su vandeniu ištirprinti ir maišyti iki užvirimo. Nukėlus nuo ugnies, cukraus masę galima pilti į aliejumi pateptas formele, bet neturint formelių galima šaukšteliu lieti nedideles cukraus „tabletytes“ tiesiog ant sviestinio popieriaus. O svarbiausia – prisiminti, kad tokius ir panašius saldumynus galime ragauti besivadindami lietuviais, nes 1918 m. vasario 16 d. buvo pasirašytas Lietuvos Nepriklausomybės aktas.