Sausio 13-oji lietuviškai: meduoliai ir minėjimai

Lietuva

Lietuva ir galėjimas būti lietuviu daugeliui mūsų yra vienas brangiausių turtų, o visos tautos laisvė – neįkainojama vertybė. Prisimindami prieš 28-erius metus vykusius skaudžius sausio 13 dienos įvykius Lietuvoje ir pagerbdami tuos, kurie krito laisvės kovose, šį savaitgalį kviečiame praleisti lietuviškai.

Veiklos

Sausio 13 dienos minėjimai vyksta kone visoje Lietuvoje. Anuomet daugelis tautiečių gynė svarbius šalies objektus, saugojo naujienų sklaidos kanalus, todėl šių žmonių pagerbimas – Lietuvos tradicija. Daugelyje Lietuvos miestų ir miestelių vyks Šv. mišios, koncertai, akcijos ar kūrybinės dirbtuvės. Todėl pamėginkite praleisti Laisvės gynėjų dieną apsupti kultūros ir istorijos.

Jeigu visgi nemėgstate tokių renginių ir nesiruošiate dalyvauti Šv. mišiose, tiesiog paskirkite šį įsimintiną sekmadienį buvimui šeimoje. Išeikite pasivaikščioti po Lietuvos miškus bei parkus ir kartu aptarkite laisvos Lietuvos grožį, išdiskutuokite sausio 13 dienos reikšmę ir svarbą bei tyliai padėkokite tiems, kurių dėka šiandien galime vadintis laisvais.

Šventinis stalas

Nors sausio 13-oji yra išties rimta diena reikalaujanti savotiško susikaupimo, visgi tai – valstybinė šventė, kurios metu ir turėtume švęsti laisvę. Na, o kiekviena šventė neapsieina be svarbiausio – šventinių patiekalų. Šią dieną tikrai dera pagaminti kažką, kas atspindi mūsų tautą. Prie tokių patiekalų galime priskirti lietuviškas bandas, šaltibarščius, vėdarus ar kitus pagrindinius patiekalus, tačiau reikėtų nepamiršti ir saldumynų.

Jeigu esate pasiryžę paaukoti keletą valandų ir gaminimui turite visus reikiamus produktus, tai šią dieną labai rekomenduojame išsikepti senovišką lietuvišką meduolį, kurio receptu dalinosi lrytas.lt.

Senovinis meduolis

Reikės:

200 g cukraus,

stiklinės grietinės,

300 g medaus,

arbatinio šaukštelio sodos,

3 vnt. kiaušinių,

100 g sviesto,

450 g miltų,

arbatinio šaukštelio cinamono ir maltų gvazdikėlių.

Gaminimas:

Medų pašildykite, kad taptų vientisas ir tąsus. Truputį atvėsinkite. Cukrų ištrinkite su kiaušiniais ir pamažu dėkite grietinę, medų, ištirpintą sviestą ir miltus. Pabaigoje sudėkite su miltais ir prieskoniais sumaišytą sodą. Masę supilkite į sviestu išteptą kepimo skardą ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 min.

Tačiau jeigu jums šventės ir darbas yra nesuderinami, verčiau rinkitės jau pagamintus skanumynus: lietuviškus grybukus, šakočius ar dailiai dekoruotus rankų darbo „Meduolių namų“ meduoliukus.